Vilka partier ska styra Knivsta efter valet?
Du avgör i valet - sedan får partierna förhandla och kompromissa
Foto: Knivsta kommun
På sätt och vis är det synd att kommunvalet är samtidigt som riksdags- och regionvalet. Nationella frågor som elkrisen, bränslepriser, skjutningar, friskolor m.m. tar stort mediautrymme. De lokala frågorna hamnar i medieskugga och då blir det lätt att rösta lika i kommunvalet som riksdagsvalet.
Men vet du vilka som styrt Knivsta och hur ett styre efter valet kan se ut? Och vilka frågor som skiljer partierna åt?
Kommun- och rikspolitik är inte samma sak
De kommunala frågorna är skilda från rikspolitiken. Även om kommunal verksamhet till stor del är lagstyrd (t.ex. tillsynsfrågor) och detaljreglerad av staten (t.ex. skola och maxtaxa i förskolan) så finns utrymme för att välja hur samhället ska utvecklas.
Det kommunala planmonopolet ger kommunen rätt att besluta hur Knivsta ska utvecklas. Här har alltså kommunen stor påverkan.
Genom att prioritera kan kommunen välja att lägga t.ex. extra pengar på obligatorisk verksamhet som skolan eller frivilliga åtaganden som fritid och näringslivsfrågor. Mer pengar på ett ställe ger mindre pengar på något annat.
Diskussionen i kommunen bör därför handla om det man kan påverka, dvs. hur vi vill bygga i Knivsta och hur skattepengarna ska användas för att skapa värde för invånarna. Om ett parti t.ex. vill “satsa på skolan”, vad ska man då dra in på istället? Alltså inte energifrågor, skolval eller skärpt lagstiftning för olika brott som hanteras i riksdagen.
Många olika partisamarbeten i kommunerna
Till skillnad från rikspolitiken så finns det i kommunerna massor av olika partisamarbeten. Den tydliga blockpolitik som finns nationellt finns inte alltid i kommunerna. Faktiska åsikter och personer har ofta större betydelse än partifärg för de majoriteter som skapas.
Riksdagspartierna styr inte över partierna i kommunerna men ideologin är i grunden gemensam. Ändå uppstår udda samarbeten. Samarbete mellan Vänstern och Moderaterna finns i ett antal kommuner och i t.ex. Svalöv samarbetar Liberalerna med bl.a. Sverigedemokraterna.
Knivstas styre och opposition
Knivsta har traditionellt haft en alliansmajoritet (M, Kd, L, C), ofta med Miljöpartiet. Senaste mandatperioden har dock Vänstern, Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet hittat varandra och styrt tillsammans.
Den ideologiska grunden har knappast haft någon betydelse för att samarbetet skulle funka. Men man har varit överens om kraftig tillväxt och förtätning genom fyrspårsavtalet och att både höja och sänka skatten för att förbättra kommunens skrala tillväxtekonomi. Att få makt gick nog före den egna politiken.
Oppositionen har bestått av Kristdemokraterna, Knivsta.nu, Liberalerna och Sverigedemokraterna. De har inget organiserat samarbete annat än att dela information inför olika nämndmöten och stämma av hur man ställer sig till olika förslag.
Du väljer hur Knivsta ska styras – men kolla vad partierna gjort
Vad våra förtroendevalda i olika partier gjort för Knivsta senaste fyra åren säger mer om vad partiet står för än vad de säger i valrörelsen. Valet är invånarnas möjlighet att utkräva ansvar för genomfört arbete och välja de man har förtroende för kommande fyra år.
I Knivsta finns inför valet inga organiserade samarbeten mellan partierna utan alla partier går till val på sina program. Utifrån valresultatet får sedan partierna förhandla och jämka ihop sig med andra för att få ihop en majoritet.
Valfläsk kommer brännas vid
Tyvärr har det varit för lite valdebatt i Knivsta både och vad som gjorts och vad man vill framåt.
Men vi vet är att Sverige går in i en skakig lågkonjunktur med inflation, höga räntor och högre arbetslöshet skapat av oron i omvärlden förstärkt av ogenomtänkt energipolitik. Detta kommer sätta ramarna för kommunens verksamhet.
Med av inflationen urholkade löner kommer vi bli fattigare samtidigt som Knivsta kommun ska finansiera stora investeringar med en svag exploateringsekonomi . De partier som lovar för mycket kommer därför bli bränna sitt valfläsk.
De särskiljande frågorna är hur Knivsta ska växa, hur mycket du ska betala i skatt och hur kommunen ska prioritera i verksamheten.
Småstad eller förort?
Dagens styrande partier (M,S,V,C, Mp) beslutade i våras om statdsutvecklingsstrategin med visionen att Knivsta ska ha ca 55 000 invånare till 2057 och att 15 000 nya bostäder ska byggas, varav 5000 hyresrätter. Det kommer kräva stora investeringar som vi skattebetalare får betala. Det kan ligga något i att kalla det förortsvision.
Oppositionspartierna (Kd, K.nu, L, Sd) vill ha långsammare utbyggnadstakt och bygga mer småskaligt.
Hur mycket ska politiker bestämma?
Den andra skiljelinjen går mellan hur mycket du ska betala i skatt och hur stor verksamhet kommunen ska ha. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet får sägas stå för en mer expansiv politik med högre skatt och mer politisk styrning.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill traditionellt hålla skatten låg och att kommunens verksamhet ska hållas liten. Vad Liberalerna och Centern står för i kommunen är svårare att säga. Knivsta.nu finns kanske någonstans mittemellan. Sverigedemokraterna verkar vilja hålla igen kommunala investeringar. Bäst är att fråga partierna.
Det finns alltså inga färdiga ”lag” att rösta på i Knivsta. Läs därför partiernas olika program och kolla vad de faktiskt gjort.
Min ambition - Sänkt byggtakt och fokus på kärnverksamhet
Eftersom jag tycker Knivstas stadsutveckling senaste åren gått åt fel håll bestämde jag mig förra hösten för att ställa upp i valet för att påverka Knivstas utveckling.
Som i grunden borgerlig väljare blev Kristdemokraterna blev mitt lokala val. Som enda parti har Kd tagit fram en alternativ stadsutvecklingsstrategi och har en budget för att långsamt börja ta Knivsta ur exploateringsekonomin. Ambitionen är att fokusera kommunens verksamhet till skola, vård och omsorg och att (om det är möjligt) under mandatperioden sänka skatten.
Delar du mina borgerliga värderingar så rösta gärna på Kd lokalt. Men det viktiga är att göra ett medvetet val och sätter dig in i lokalpolitiken.
Din röst avgör hur Knivstas ska utvecklas. Sedan är det fyra år till nästa val.