Sämre tågförbindelser utan SJ - Region Uppsala sitter på nyckeln till bättre trafik
Att SJ slutar köra sina pendeltåg har legat i luften länge så hur kan trafiken säkras framåt?
Knivstas pendlare är ett härdat släkte. Förutom ständiga förseningar på grund av dåligt underhållna spår och tåg, så får vi nu färre avgångar till Stockholm och Uppsala. Så vem kan göra vad för att förbättra situationen?
SJ är ett kommersiellt bolag som fattar egna beslut
I veckan släppte SJ nyheten att man från mitten av december slutar att köra pendeltågen Uppsala-Stockholm. Det blir givetvis en stor försämring för alla Knivstapendlare som får färre avgångar och sannolikt oftare ståplats.
Att SJ:s trafik förr eller senare skulle upphöra har legat i luften länge. I takt med ökad trafik av SL och Mälartåg har SJ successivt dragit ned antalet avgångar. Det är förståeligt när man går 50 MSEK back/år och ska konkurrera med skattefinansierad trafik, dvs. UL/SL och Mälartåg. Som statligt kommersiellt bolag ska inte och kan inte SJ driva en förlustaffär över tid.
SJ styrs av regeringen via ägardirektiv och det är högst osannolikt att ägarna skulle lägga sig i affärsmässiga beslut som vilka linjer som ska drivas och inte. Regeringen lägger sig inte i hur PostNord delar ut post, hur SBAB sätter sina räntor eller hur LKAB driver sina gruvor. Statliga bolag ska verka på kommersiella villkor så därför lär inte någon minister tycka till i frågan.
Mer om alla olika orsaker till förseningar i tågtrafiken liksom statistik kan du läsa här:
Nu behöver rätt aktörer agera för att så snabbt som möjligt lösa situationen.
Regionen beställer UL-trafiken och är delägare i Mälartåg
Region Uppsala äger tillsammans med fem andra regioner i Mälardalen Mälartåg som handlar upp trafiken. Regionen har också avtal med SL om deras trafik till Uppsala.
Men region Uppsala är en av sex delägare i Mälartåg. De andra fem regionerna har andra prioriteringar så sträckan Uppsala-Stockholm har ingen gräddfil i Mälartåg. Och hela Mältågs tågflotta rullar redan så tåg måste också skakas fram.
Det är osannolikt att någon annan kommersiell aktör till i december ska fylla luckorna med lönsam trafik. Därför står allt hopp till Mälartåg. Lyckas inte regionen få Mälartåg att genom snabba avtal fylla luckorna efter SJ får vi leva med färre avgångar och överfulla tåg.
Knivsta kommun och dess förtroendevalda bör givetvis påtala problemen för framför allt regionen och på bästa sätt bidra till att insikt och förmåga till lösning. Men i övrigt är kommunens verktygslåda tom.
Kommer fyra spår att förbättra trafiken?
Spårutbyggnaden mellan Uppsala och Myrbacken/Arlanda syftar till att skapa mer robust trafik mellan Uppsala och Stockholm. Sträckan är idag en getingmidja för tåg från norra Sverige och för pendeltågen. Utbyggnaden kan också förbättra spåren genom Trunsta träsk som idag ger problem och förseningar vid höga vattenflöden.
Men fler spår garanterar inte fler tåg till Knivsta. Pendeltågen kommer få stopp i Alsike men hur många Mälartåg som stannar i Knivsta i framtiden bestämmer regionen. Därför behöver Knivsta kommun och kommunens regionpolitiker lobba för högre turtäthet till Knivsta oavsett om de nya spåren dras via Knivsta eller E4. Var spåren ska gå avgör Trafikverket i november.
Att titta tillbaka och klaga på SJ leder ingenstans. Vill du göra något snabbt så skriv till regionen och Mälartåg som sitter på nycklarna får våra framtida förbindelser. Att det är bråttom förstår vi men det måste också leda till snabb handling hos dessa nyckelbärare.